“НЕЩАТА ИЗГЛЕЖДАТ ДОСТА НЕСИГУРНИ И ТОЧНО ТОВА МЕ ПРАВИ СПОКОЙНА”

“Нещата изглеждат доста несигурни и точно това ме прави спокойна”

Искра Ангелова


Българската интерпретация на прочутия разказ на майката на Муминтрол Туве Янсон приета с големи аплаузи на феста "Дни на куклите" в Малмьо, Швеция


Всички обичаме Муминтрол! А Туве Янсон, неговата авторка има и други любими герои – една от тях, филифьонката, която вярва в бедствия с нейната история е чудесна метафора на днешния ни тъжен свят… Препоръчваме да си го препрочетете, когато страхът ви парализира!
А най-хубавото лекарство срещу страха е, че нашето родно изкуство може да ни освободи. То създава, то мечтае, то пътува и често е разпознато като световен хит. Държавен куклен театър-Бургас и Център за изкуства „За Родопите“ представиха България на Международния театрален фестивал „Дни на куклите“ в Малмьо на 30 и 31 октомври 2021 г. със своите спектакли „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ и „Кълбо част 3“. Режисьор и сценарист на двата спектакъла е Петър Тодоров.

„Филифьонката, която вярваше в бедствия“ получи награда „Икар“ за „Най-добър куклен спектакъл“ през 2019 г., а актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова бяха номинирани за същата награда в категория „Постижения в кукленото изкуство“. Двете актриси получиха културната наградата на Бургас за ролите си. Художник на спектакъла е Ханна Шварц, музиката е на Петя Диманова, хореографията е на Петя Стойкова, а видеодизайнът е на Владислав Илиев.
Спектакълът „Кълбо част 3“ получи наградата за музика, дело на Милен Апостолов по мотиви на „Болеро“ на Морис Равел, на Международния фестивал за куклен театър за възрастни „Пиеро“ в Стара Загора през 2021 г. Сценографията е на шведските дизайнери Стафан и Енид Бьорклунд, костюмите са на Николина Костова-Богданова, хореографията е на Петя Стойкова, а в главната роля е Десислава Минчева. Участието на „Кълбо част 3“ се осъществи с частичната подкрепа на Национален фонд „Култура“.
Двата спектакъла получиха висока оценка от зрители и професионалисти, а директорката на фестивала Кристина Малм определи „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ като „най-доброто представление по разказа на Туве Янсон, което е гледала“.

Към статията.